Čime i na koji način popuniti (ukrasne) police u stanu

Ostavlja li vas ukrašavanje ukrasnih polica ili polica s knjigama zbunjenima? Želite izložiti umjetnine, biljke, ukrase, detalje i knjige na svojim policama, ali nemate pojma kako ih posložiti?

Za početak pogledajte kakve police imate u stanu. Uređenje polica ovisit će o veličini vaših polica. Ukoliko imate kratke i duge police nećete moći koristiti visoke ukrasne predmete. Ali ako imate više police, mali, niski predmeti izgubit će se u njima ukoliko nisu komplemetirani s drugima.

Držite se palete boja. Sve izgleda skladnije kad iste boje rasporedite po policama. Koje su boje u vašem domu one koje iskaču? Koje je boje vaš tepih ili zavjese, imate li neku centralnu umjetninu na zidu u određenoj boji, možda je sjedeća garnitura u specifičnoj boji. Upravo tu boju imajte na umu pri odabiru ukrasa za vaše police. Što ako nemate boje u svom prostoru? Police su možda u tom slučaju pravi izbor za dodati ih, primjerice u obliku tonski posloženih knjiga.

Koristite različite visine da bi police djelovale zanimljivo i zaigrano. Osim visokih ukrasa, dodajte visinu vodoravnim polaganjem knjiga, te postavljanjem drugog predmeta na njih poput male vaze, ukrasne svijeće, sata ili okvira za slike.

Pravilo broja tri. Uvijek dekorirajte služeći se neparnim brojem predmeta, ako možete! Skupine od 1, 3 i 5 oku su ugodnije od parnih brojeva. Na primjer s jedne strane police posložite dva ukrasna predmeta, jedan veći u pozadini i manji ispred njega, dok sa suprotne strane možete postaviti tri knjige ili okvir za slike. Također se možete poslužiti ukrasnim kutijama, zatvorenim ili otvorenim s predmetima unutar njih dok će pored kutije stajati biljka.

Nemojte predmete slagati isključivo simetrično, moglo bi djelovati neprirodno i hladno, da ne kažemo dosadno. Poigrajte se i pokušajte s dijagonalnim postavom predmeta na polici. Primjer: na jednoj polici neka knjige stoje s lijeve strane, na sljedećoj s desne dok ostale predmete posložite nasuprot njima.

Zadnji savjet bio bi da ne pretrpate police svime i svačime. S vremenom svi mi to učinimo, ali pokušajte ih održavati prozračnim i laganim. Kada vam treba promjena, napravite ju, ali uz zamjenu predmeta, ne dodavanjem novih. Zamijenite knjige, okvire za slike, biljke, vaze, suvenire s putovanja nekim novim ili drugačijim. Postavite ogledalo umjesto okvira za slike, ukrasnu košaru s časopisima umjesto knjiga ili set za pripremu koktela umjesto vaze.

Na kraju dana sve se svodi na jedno, onako kako je Billy Baldwin, poznati dizajner interijera prošlog stoljeća rekao – “Budite vjerni vlastitom ukusu, jer ono što zaista volite nikad nije izvan stila.”

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu