Kako provjeriti je li agencija s kojom želite surađivati licencirana

Agencije za nekretnine i različiti posrednici u prometu nekretnina preplavili su oglasne prostore i ponekad je s razlogom teško odabrati agenciju s kojom bi željeli surađivati oni kojima je potrebna profesionalna pomoć. Uvjeti posredovanja koji su važni svakom nalogodavcu razlikuju se od jednog do drugog posrednika, ali posebna se pozornost mora dati tome da svaki od njih radi sukladno zakonu o posredovanju u prometu nekretnina i da je za to ovlašten od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Potpisivanje posredničkog ugovora u kojem su jasno navedene obveze posrednika koje će poduzeti u pravnom poslu za koji ste ga angažirali, a koji može biti posredovanje prilikom prodaje, kupnje najma ili zakupa nekretnine, neophodno je za sigurnu suradnju. Ugovorom se posrednik između ostalog obvezuje i provjeriti isprave kojima se dokazuje vlasništvo ili drugo stvarno pravo na nekretnini, kako bi se pravni posao mogao sigurno zaključiti.

U Hrvatskoj posrednik može biti trgovačko društvo, trgovac pojedinac ili obrtnik registriran za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina, za što mora imati sjedište na teritoriju Republike Hrvatske ili države ugovornice Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru.

Ono što morate provjeriti prije bilo kakve suradnje jest je li posrednik upisan u imenik agenata posredovanja u prometu nekretnina ili u registar posrednika u prometu nekretnina. Imenik i registar su javno objavljeni dokumenti i nalaze se u digitalnom obliku na stranicama Digitalne komore. Nije potrebno registrirati se kako biste doznali ima li vaš posrednik licencu za obavljanje djelatnosti posredovanja, već ste slobodni sami ih pretražiti prema imenu vašeg agenta ili agencije za nekretnine. Oba dokumenta se redovito ažuriraju, a svi posrednici dužni su jednom godišnje Hrvatskoj gospodarskoj komori dostaviti dokumentaciju iz koje je vidljivo kako nisu prestali postojati zakonski uvjeti za obavljanje posla u prometu nekretnina.

Ako posrednika koji vam nudi suradnju ne možete naći u registru, vrlo vjerojatno se radi o neovlaštenom posredniku koji nema nikakvo osiguranje od odgovornosti i nije pod kontrolom inspekcije, odnosno Carinske uprave. Suradnja s takvim neovlaštenim posrednikom može vas skupo stajati, te biste u najgorem slučaju mogli čak završiti i na sudu.

Ovlašteni posrednici dužni su poštovati određene zakonske uvjete za obavljanje posla posredovanja

Ovlašteni posrednik je profesionalna i stručna osoba koja će se truditi brzo i uspješno zaključiti posao za koji ga je nalogodavac angažirao. Kako bi djelatnost obavljao u skladu s propisanim zakonima, mora imati osiguran odgovarajući prostor za uredsko poslovanje, s jednom odvojenom prostorijom gdje može primati stranke. 

Dužan je kod osiguravatelja u Republici Hrvatskoj ili državi članici Europske unije ili Europskog gospodarskog prostora osigurati i obnavljati osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi nalogodavcu ili trećoj osobi mogao uzrokovati obavljanjem posredovanja. Najniža osigurana svota je 200.000,00 kuna po jednom štetnom događaju, odnosno 600.000,00 kuna za sve odštetne zahtjeve u jednog osiguravateljskoj godini.

Posrednik je dužan voditi evidenciju o posredovanju u prometu nekretnina koja obuhvaća vrstu ugovora za čije sklapanje posreduje, vrstu nekretnine i tehničke podatke o istoj, te cijenu. 

Ozbiljan posrednik pobrinut će se da naziv njegove tvrtke bude javno vidljiv i poslovanje će obavljati u primjerenom poslovnom prostoru. Opći uvjeti posredovanja također moraju biti istaknuti i vidljivi.

Posao u prometu nekretnina ozbiljan je posao koji zahtjeva poznavanje tržišta nekretnina i različitih zakona kako bi u svakom trenutku nalogodavca koji ga je angažirao mogao kvalitetno savjetovati i izvršiti posao na koji se obvezao.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu