Kreću prijave za energetsku obnovu višestambenih zgrada

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine raspisalo je Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava ”Energetska obnova višestambenih zgrada”. Važno je odmah napomenuti kako se poziv ne odnosi na višestambene zgrade koje su oštećene u potresu, a koje će se obnavljati prema posebnom pozivu.

Osigurana su sredstva iz Mehanizma za oporavak i otpornost u okviru instrumenta ”EU sljedeće generacije” u iznosu od 300 milijuna kuna. Prijave kreću 17. svibnja, ali će građani već od 25. travnja moći unositi projektne prijedloge putem sustava eNPOO. Najniži iznos bespovratnih sredstava za energetsku obnovu bit će 150.000,00 kuna, dok će 22 milijuna kuna biti najviši mogući iznos.

Na poziv se mogu prijaviti ovlašteni predstavnici suvlasnika zgrade ili upravitelji zgrada. Svi prijavitelji imat će stručnu podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Sektora za energetsku učinkovitost u pripremi projektnih prijedloga. Isto tako bit će održano sedam informativnih radionica koje će se održavati putem platforme Microsoft Teams, a informacije se mogu pronaći i na web stranici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Da bi se donijela Odluka o sklapanju ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrada mora se osigurati natpolovična većina suvlasnika zgrade koja se računa po suvlasničkim dijelovima.

Višestambena zgrada u smislu ovog poziva je postojeća zgrada koja ima najmanje 66% ukupne korisne površine koja se koristi za stanovanje, ima 3 ili više stambenih jedinica, njome upravlja upravitelj zgrade, jedinstvena je arhitektonska cjelina i nema više od 25% negrijane nadzemne građevinske (bruto) površine.

Program propisuje minimalnu obveznu tehničku dokumentaciju za prijavu je glavni projekt energetske obnove koji mora biti izrađen u skladu sa Zakonom o gradnji i propisima donesenima na temelju istog zakona, pravilima struke i posebnim propisima, kao i izvješće o provedenom energetskom pregledu te energetski certifikat prije obnove.

Projektni prijedlog može se odnositi na jednu višestambenu zgradu ili neobnovljeni dio višestambene zgrade koji zajedno s obnovljenim dijelom čini jednu arhitektonsku cjelinu. Pritom obnovljeni dio mora imati energetski razred A+, A, B ili C u kontinentalnoj Hrvatskoj ili A+, A ili B razred u primorskoj Hrvatskoj.

Program predviđa tri kategorije obnove o kojima se više može pročitati u članku koji smo nedavno objavili.

Sufinanciranjem do 60% podupirat će se integralna energetska obnova, a dubinska i sveobuhvatna energetska obnova podupirat će se do 80% za radove i usluge nadzora. Za integralnu i dubinsku energetsku obnovu moguće je je ostvariti sufinanciranje izrade projektne dokumentacije i upravljanja projektom do 85%, a u slučaju sveobuhvatne obnove do 100%.  

Više informacija možete saznati na web stranici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu