Što je Wabi-Sabi stil i kako ga primijeniti u uređenju svog doma

Nije nikakvo iznenađenje, slijedeći danski način života Hygge i zaljubljenike u KonMari metodu pospremanja, da se Wabi Sabi pojavio kao trend uređenja doma 2018. godine. Baš kao i Japandi stil, tako i Wabi-Sabi vuče porijeklo iz Japana. Iako je minimalna estetika početak, to je više način razmišljanja potekao iz Zen Budizma. Još od vremena drevnih ceremonija pripreme i ispijanja čaja kada su bogati šoguni pili iz svog skupocjenog porculana, filozof po imenu Ryku radije je pio iz ručno izrađenih (i često nepravilnih i popucanih) šalica koje su izrađivali lokalni seljaci.

Wabi-sabi način razmišljanja u osnovi traži da budemo zadovoljni, ponizni i skromni prema sebi i svojim stvarima. Traži od nas da budemo zadovoljni ovdje i sada i živimo u trenutku. Boho stil i Wabi Sabi stil imaju mnogo toga zajedničkog. Neusuglašeni namještaj i sloboda od uglačanog savršenstva. U istom smislu, to je stil koji sadrži predmete koje njegujete i s ponosom predstavljate u domu. Traži od nas, i od našeg doma, da budemo skromniji i autentičniji. Ukoliko želite integrirati Wabi-Sabi stil u svoj dom donosimo nekoliko jednostavnih smjernica kako to učiniti.

1. Dopustite si dozu nereda

Dopustite ukrasnim jastučićima da neuredno leže na krevetu. Dopustite si i zgužvani organski platneni stolnjak na stolu. Koristite stari, naslijeđeni, a toliko voljeni prekrivač koji ima ‘pohabane’ rubove. Neka vaš krevet ostane nepospremljen cijeli dan. Napokon – to je dom, a ne prodajni salon. Takav mali nered će se suprotstaviti umirujućoj prirodi Wabi-Sabija. Ostali predmeti u kućanstvu i dalje bi trebali biti organizirani i uredni kako bi se postigla bit Wabi-Sabija!

2. Prirodni elementi

Ručno klesani drveni predmeti neujednačenih ploha jednostavni su načini za unošenje Wabi-Sabi dekora u vaš dom. Bilo kakva ručno izrađena stvar uklapa se u ovu kategoriju, s tim da je ručno izrađena keramika najbolji način za uvrštavanje ovog stila. Misshapen šalice za čaj (izobličene i namjerno nesavršeno rađene šalice) i posuđe s tragovima zlata predstavljaju izvorne Wabi-Sabi elemente koji prihvaćaju nesavršenosti.

3. Zemljani tonovi

Kada već spominjemo elemente, razmotrite i zemljane tonove koji odražavaju prirodu. Neutralne boje poput sive, isprano plave, ali i zelene u obliku biljaka lončarica kako bi poboljšali kvalitetu zraka u zatvorenom.

4. Jedinstvena autentičnost

Prije kupnje replike ili ukrasnog predmeta kakvi se prodaju na stotine, odvažite se potražiti jedinstveno originalni. Uzmite neki stari predmet i prenamijenite ga u nešto sasvim novo i drugačije. Okušajte se u nekom jednostavnom DIY projektu i sami stvorite autentične predmete za svoj dom. Njegovanje wabi-sabi razmišljanja u našim domovima može nas naučiti da njegujemo živote koje živimo i da se zadovoljimo onim što prečesto uzimamo zdravo za gotovo.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu